زنبور عسل, عسل طبیعی

آیا ممکن است عسل فاسد شود؟

دلایل فاسد شدن عسل

همه ما عسل را با قابلیت فاسد نشدن آن، میشناسیم؛ اما آیا واقعا حقیقت دارد که عسل فاسد نمی شود؟ آیا واقعا دوام و ماندگاری اش، هزار ساله است؟

آیا بی خطر بودنش دلیل بر قابل مصرف بودنش است ؟! برای پاسخ دادن به سوالات بالا و شناخت بیشتر بافت عسل، امروز هم با مجله خرس قهوه ای همراه باشید تا پرده از همه ابهامات ذهنی شما برداریم.

چرا عسل ماندگاری طولانی مدت دارد؟

برای شروع بهتر است به این موضوع بپردازیم که به چه دلایلی، عسل ماندگاری نامحدودی دارد؟! برای پاسخ به این سوال به بافت عسل و مواد تشکیل دهنده آن مراجعه می کنیم. در واقع به خاطر وجود 3 ماده است که عسل هیچ وقت فاسد نمی شود. این مواد عبارت اند از:

  • آنزیم زنبوری
  • خواص اسیدی
  • محتوای قندی

شاید تعجب کنید اگر بگوییم که عسل  خلاف طعم شیرینی که دارد، دارای خاصیت اسیدی است؛ زیرا ما عادت داریم تا خاصیت اسیدی را با طعم ترش آن به خاطر بیاوریم؛ مثل مزه ترشی که از پرتقال می شناسیم!

اگر بخواهیم طبق مقاله ای که در مورد PH عسل منتشر کردیم، در رابطه با خاصیت اسیدی آن صحبت کنیم؛ باید بگوییم که میانگین PH عسل بین 3.26 تا 4.48 است.

حال که میزان PH عسل را فهمیدیم، بهتر است به فرآیند تولید عسل طبیعی بازگردیم. یعنی جایی که خاصیت اسیدی در عسل به وجود می آید!

در فرآیند تولید عسل طبیعی، زنبورها اینورتاز را به شهد خام اضافه می کنند. اینورتاز باعث می شود تا آنزیم های قندی، خاصیت اسیدی پیدا کنند.

اکنون ممکن است بپرسید؛ این خاصیت اسیدی چه کاربردی دارد؟ چگونه می تواند مانع خراب شدن عسل شود؟ پاسخ ساده است! زیرا به واسطه اسیدی بودن عسل؛ باکتری ها، امکان رشد و تکثیر داخل عسل را ندارند.

فساد عسل

دلایل فساد عسل چیست ؟!

درست است که عسل، قابلیت مراقبت از خود در برابر باکتری ها را دارد؛ اما این موضوع دلیل بر ماندگاری دائم العمر آن نیست. به خصوص اگر روش نگهداری شما از عسل، استاندارد نباشد.

معمولا به 2 دلیل است که عسل، خلاف خواص شگفت انگیزی که دارد؛ باز هم فاسد و غیر قابل استفاده می شود. این عوامل عبارت اند از ترکیب شدن عسل با موارد تقلبی و متبلور شدن آن که در ادامه به تفصیل هر یک از آن ها می پردازیم.

عسل تقلبی فاسد می شود

همه ما می دانیم که فروش عسل در همه جای دنیا، یک تجارت بزرگ محسوب می شود. بنابراین خیلی دور از ذهن نیست که برخی از صاحبین کسب و کارها، اقدام به ترکیب عسل با مواد تقلبی همچون شربت ذرت و ملاس کنند.

متاسفانه باید بگوییم که هر ماده اضافه ای که با عسل ترکیب شود، می تواند تعادل قند و آب را به هم بریزد و در نهایت، همین عدم تعادل، منجر به فساد عسل شود.

عسل تقلبی

تبلور باعث فاسد شدن عسل می شود

از طرف دیگر شاید تعجب کنید که یکی از علت های فساد عسل، متبلور شدنِ آن است؛ زیرا طبق مقاله ای که در رابطه با این موضوع منتشر کردیم، متوجه شدیم که عسل طبیعی و خام در دمای پایین، شکرک می زند و این یک امر کاملا طبیعی است.

شاید بپرسید؛ پس چگونه ممکن است به خاطر متبلور شدن، عسل فاسد و غیر قابل استفاده شود؟! به خاطر دارید که پیش تر در مورد باکتری ها با شما صحبت کردیم؟!

طبق چیزی که گفتیم؛ به واسطه خاصیت اسیدی عسل، باکتری ها امکان رشد و تکثیر در داخل عسل را ندارند؛ اما با همه این تفاسیر، باکتری ها می توانند از طریق رطوبت، اقدام به رشد و فاسد کردن عسل کنند.

همان طور که گفتیم؛ متبلور شدن عسل نشان از اصل و طبیعی بودن آن است. پس شاید بپرسید، چگونه می توان فهمید که عسل متبلور شده، سالم است یا فاسد؟!

همه ما می دانیم که اگر عسل را در دمای پایین نگهداری کنیم؛ شکرک می زند. اما این هم می دانیم که با تغییر دما و محل نگهداری اش، دوباره به حالت اولیه باز می گردد!

پس فقط در یک صورت است که تبلور عسل، می تواند موجب فساد کاملش شود. آن هم زمانی است که عسل به مدت طولانی در حالت تبلور باقی بماند و محل نگهداری اش تغییری نکند.

عسل شکرک زده

مراقب تبلور طولانی عسل باشید

در فرآیند تولید عسل طبیعی؛ زنبورها، سطح رطوبت عسل را به حداقل کاهش می دهند. به طور میانگین می توان گفت که رطوبت عسل، حدود 18 درصد است.

پس زمانی که یک ظرف عسل، شروع به تبلور می کند؛ آب اضافی از این بلورها آزاد شده و با عسل ترکیب می شود.

در نهایت با ایجاد رطوبت اضافی در عسل، باکتری ها امکان رشد و تکثیر پیدا خواهند کرد! و اینگونه است که تبلور طولانی مدت عسل طبیعی، می تواند منجر به تخمیر و فساد کاملش شود!

آیا خوردن عسل متبلور ضرر دارد؟

فراموش نکنید که شکرک، نشانه فساد نیست. خصوصا اگر مدت زمان زیادی از تبلور آن نگذشته باشد! با این حال یک روش ساده برای تشخیص سالم بودنش وجود دارد؛ آن هم بو کردن عسل است.

بنابراین اگر شیشه عسل را باز کردید و بوی مخمر به مشامتان خورد؛ بدانید که عسل فاسد شده و باید آن را دور انداخت؛ زیرا چنین عسلی، حتی نباید توسط خود زنبوران مصرف شود؛ زیرا این امر موجب ایجاد مشکلات گوارشی در آن ها خواهد شد.

عسل 1000 ساله

اگر طبق چیزی که گفتیم، عسل را در شرایط مناسبی نگهداری کنید؛ قادر به مصرف آن، حتی بعد از گذشت 1000 سال خواهید بود. اما آیا مسموم نشدن و بی خطر بودن عسل کهنه، دلیل محکمی بر مصرف کردن آن است؟

حقیقت این است که طعم و بوی عسل کهنه با عسل تازه، تفاوت های زیادی دارد. بنابراین قبل از خرید عسل، بهتر است تا در مورد تاریخ برداشت آن، سوالاتی از زنبوردار بپرسید؛ بعد از خریداری نیز از محل نگهداری و مصرف به موقع آن، اطمینان حاصل کنید.

فروشگاه خرس قهوه ای

خرس قهوه ای با بیش از 15 سال سابقه کار در زمینه تولید عسل طبیعی و سایر فرآورده های زنبور عسل، با راه اندازی سیستم فروش آنلاین خود، سعی در پاسخ به تمام نیاز های شما در زمینه های تغذیه صحیح و بدنی سالم دارد.

به علاوه، ما فرآورده های خود را با برگه آزمایشگاه و ضمانت بازگشت وجه به دست شما می رسانیم . با خرس قهوه ای، مهمان فرآورده های زنبور عسل از آب و هوای بی نظیر آذربایجان شرقی باشید. خرس قهوه ای، رفیق روزهای شیرین…

بازگشت به لیست