زنبور عسل, عسل طبیعی

چرا عسل طبیعی شکرک می زند؟

عسل شکرک زده

حتما تاکنون پیش آمده که به سراغ ظرف عسلتان بروید و شاهد کریستالیزه شدن آن شده باشید. در چنین شرایطی ممکن است بپرسید که با عسل شکرک زده خود چکار کنیم؟

متاسفانه اولین اقدامی که ممکن است انجام دهید این است که عسل گران بها را دور اندازید. چراکه فکر می کنید زنبوردار به شما عسل تقلبی فروخته است!

به همین دلیل تصمیم گرفتیم تا در این مقاله به شفاف سازی این موضوع بپردازیم. پس با مجله خرس قهوه ای همراه باشید.

شکرک زدن عسل طبیعی

قبل از ادامه بحث، می خواهیم به این سوال پاسخ دهیم که وجود چه موادی، باعث متبلور شدن عسل طبیعی می شود؟ زیرا باید یک دلیل منطقی برای این واکنش شیمیایی عسل وجود داشته باشد. درست است؟

برای پاسخ به این سوال به تشریح مواد تشکیل دهنده عسل می پردازیم. در واقع عسل طبیعی متشکل از انواع قندها، آنزیم ها، مواد معدنی، نمک ها و حتی پروتئین هاست.

بنابراین عسل خامی که از فیلتر گرما رد نشده، حاوی تکه های کوچک موم عسل، گرده های گل و سایر مواد معدنی موجود در کندو است؛ به این ترتیب، زمانی که عسل را در دمای پایین نگهداری می کنیم، یک بافت شنی و متبلور در عسل طبیعی پدید می آید.

فرآیند تولید عسل شکرک زده

اگر بخواهیم ترکیبات کلی عسل طبیعی را مورد بررسی قرار دهیم؛ به ترکیب آب و شکر می رسیم.

در واقع عسل طبیعی از 80% شکر و 20% آب تشکیل شده است. بنابراین زمانی که عسل را در دمای پایین نگه داری می کنیم؛ گلوکز موجود در آن از آب جدا می شود. به این ترتیب، عسل شروع به متبلور شدن می کند.

ممکن است بپرسید که متبلور شدن عسل تا چه زمانی ادامه پیدا می کند؟ در پاسخ باید بگوییم که فرآیند تبلور، تا زمانی که عسل را در دمای پایین نگهداری کنیم، ادامه پیدا خواهد کرد.

عسل شکرک زده

عوامل متبلور شدن عسل طبیعی

یک کندوی زنبور عسل را در نظر بگیرید. دمای داخل این کندو به 95 درجه می رسد. بنابراین با توجه به توضیحات قبل، چنین دمایی برای متعادل نگه داشتن ترکیب آب و شکر، بسیار مناسب است.

به این ترتیب، زمانی که عسل از محیط کندو به خانه های ما تغییر مکان می دهد، تعادل شکر و آب به هم می ریزد. در نهایت عسل شروع به کریستالیزه شدن می کند.

بنابراین عوامل کلیدی که بر بافت عسل طبیعی تاثیر می گذارند، به شرح زیر هستند که در ادامه به تشریح هر یک از آن ها می پردازیم:

  • منبع شهد زنبور عسل
  • فرآیند فیلتر گرما روی عسل
  • دمای ذخیره و نگهداری عسل

منبع شهد زنبور عسل

باید بگوییم مهم ترین عاملی که بر بافت عسل تاثیر می گذارد، منبع شهد زنبوران است. زیرا نوع شهدی که زنبور عسل از آن تغذیه کرده، تعیین کننده واکنش های کلی عسل به دما و محیط نگهداری آن است.

برای مثال عسل شبدر ممکن است در مدت زمان خیلی کوتاهی شکرک بزند اما عسل Tupelo به دلیل اینکه حاوی فروکتوز بیشتری است هرگز جامد نمی شود.

فرآیند فیلتر گرما روی عسل شکرک زده

عامل بعدی، فرآیند فیلتر گرما روی بافت عسل است.

اکثر شرکت های تجاری بزرگ و کارخانه های تولید عسل، برای حذف تکه های موم عسل و گرده گل های موجود در عسل، آن را از فیلترهای متعددی رد می کنند!

دلیل انجام این کار واضح است. با این ترفند، آن ها می توانند عسل را مدت زمان زیادی در انبار های فروش خود نگهداری کنند. بدون اینکه عسل شروع به متبلور شدن کند.

دمای ذخیره و نگهداری عسل

همان طور که پیش تر توضیح دادیم، دمایی که عسل را در آن نگهداری می کنید، یکی از عوامل مهم در روند متبلور شدن عسل است.

بنابراین توجه داشته باشید که باید دمایی مشابه با دمای کندو، جهت نگهداری از عسل را فراهم کنید. به این ترتیب شما قادر به حفظ بافت نرم و طبیعی عسل خواهید بود.

آیا مصرف عسل متبلور شده، ایرادی دارد؟

در پاسخ به این سوال باید بگوییم که مصرف این نوع عسل، هیچ ضرری برای سلامتی ندارد و ادامه مصرف آن بلامانع است.

قابل ذکر است که ما در میان مشتریان خود، کسانی را داریم که از بافت شنی عسل بیشتر از عسل مایع لذت می برند. بنابراین دور انداختن عسل شنی، اقدام عاقلانه و صرفه جویانه ای نیست.

خاصیت عسل متبلور شده کم است؟

میزان مغذی بودن عسل شنی دقیقا به اندازه عسل مایع طبیعی است و این یک باور اشتباه است که عسل متبلور شده خاصیت کمتری نسبت به عسل مایع دارد.

متاسفانه این باور اشتباه در رابطه با رنگ عسل هم صادق است. عده ای معتقد هستند که عسل تیره خاصیت بیشتری نسبت به عسل روشن دارد!

چگونه عسل شکرک زده را به حالت اولیه برگردانیم؟

لطفا اگر عسلی که خریداری کرده اید بعد از مدتی شکرک زد، اصراف نکنید و آن را دور نیندازید؛ زیرا صرفا با تغییر محل نگهداری عسل و کمی صبر می توانید آن را به حالت اولیه اش برگردانید.

البته لازم به ذکر است که عده ای عسل شنی را در مایکروویو قرار می دهند تا دوباره به حالت مایع برگردد! متاسفانه انجام این کار به برخی از اجزا و بافت عسل آسیب می رساند. بنابراین چنین اقدامی نکنید.

فروشگاه خرس قهوه ای

خرس قهوه ای با بیش از 15 سال سابقه کار در زمینه تولید عسل طبیعی و سایر فرآورده های زنبور عسل، با راه اندازی سیستم فروش آنلاین خود، سعی در پاسخ به تمام نیاز های شما در زمینه های تغذیه صحیح و بدنی سالم دارد.

به علاوه، ما فرآورده های خود را با برگه آزمایشگاه و ضمانت بازگشت وجه به دست شما می رسانیم . با خرس قهوه ای، مهمان فرآورده های زنبور عسل از آب و هوای بی نظیر آذربایجان شرقی باشید. خرس قهوه ای، رفیق روزهای شیرین…

بازگشت به لیست